A Lesson in Life

Everything happens for a reason. Nothing happens by chance or by means of good or bad luck. Illness, injury, love, lost moments of true greatness and sheer stupidity all occur to test the limits of your soul. Without these small tests, if they be events, illnesses or relationships, life would be like a smoothly paved, straight, flat road to nowhere.

If someone hurts you, betrays you , or breaks you heart, forgive them. For they have helped you learn about trust and the importance of being cautious to who you open your heart to.

If someone loves you, love them back unconditionally, not only because they love you, but because they are teaching you to love and opening your heart and eyes to things you would have never seen or felt without them.

Make every day count. Appreciate every moment and take from it everything that you possibly can, for you may never be able to experience it again.

Talk to people you have never talked to before, and actually listen. Hold your head up because you have every right to. Tell yourself you are a great individual and believe in yourself, for if you don’t believe in yourself, no one else will believe in you either.

You can make of your life anything you wish. Create your own life and then go out and live it.

5.12 a.m

Tak boleh tido

Insomnia? Mungkin…
Lapar? Mungkin juga…
Rindu? Siapa? Mustahil lah, masakan aku bole merindui si dia yang masih belum kenal mengerti cinta. Hanya memandang harta dan rupa. Semua orang begitu. Kenapa ya, terlalu memilih agaknya. Kalau orang lain boleh berbicara fasal cinta kenapa tidak aku? Aku juga ada hati dan perasaan. Perasaan untuk menyayangi dan disayangi. Jangan kau gelak. Entry kali ini aku mahu serius.

Percaya dengan cinta pandang pertama? Mustahil lah. Itu cinta yang memandang pada paras rupa. Aku lebih senang berkawan dahulu. Aku memang begitu.

Tapi kenapa?

Aku sendiri kurang pasti.

< entry di atas tiada kaitan dengan yang hidup atau yang mati >

😐

Ape aku merepek pepagi buta nih.. huhuhu. Saje test tulis pasal cinta2 nih. bukan selalu yek :grin:, sebab awan kat luar tu kaler oren, and angin sejuk plak tetiba. syahdu je rase.

Itu sahaja entry kali ni. Maaf kalau membosankan, aku bukan penulis mahupun penyair. ❗


“seandainya dapat kuundurkan masa…”

MS – DOS

Post nih saje je nak mencari ilham untuk post seterusnya. Kalau malas takyah bace.

Kelas Operating System tadi belajar basic command MS-DOS. Aku berharap sangat tutor tuh bole ajar command dalam LINUX sebab dedua lebih kurang je. Meh kite tengok command yang die ajar tadi

FORMAT
COPY
MOVE
REN
MK
RD
DEL
ERASE
TREE
EDIT

Bosannye… 😐

Software

Kat bawah nih beberape software yang aku tengah/pernah pakai untuk mereka2 yang tengah mencari2 software yang sesuai. Saje tade keje and aku plak tengah tunggu abis donload anime 😀

OS ( Duhh, mentang2 la blaja OS tadik )

  • Microsoft Windows XP PRO ( bukan home yer ) or Win2000/Win2k
    Jangan pakai Win 98/ME/95. Kalau PC koroi leh pakai Win2k sebab XP berat sket. Sile dapatkan yang pirate kat kedai berhampiran. Kalau tade bole download kat Suprnova.org ( bittorent )
    WARNING : Jangan la gatal2 nak beli yg SP2 tuh. Kalau bole cari yang dah intergrated SP1. SP2 banyak problem lagi
  • Redhat 9/Debian ( suke command apt-get debian tuh )
    Aku jarang pakai Linux pasal tade photoshop. Susah ar nak buat keje kan.. huhu
    FREE

Graphic 2D/3D

  • Photoshop CS/7. CS berat sikit tapi banyak functions dari 7.
    Harga Ori ribu2 ringgit gak. Harga pirated RM3/4 kat The Mines
  • Sketch Up untuk lukis 2D dalam environment 3D. Susah nak cari kat kedai so sile download dari website die and cari CRACK/Keygen kat sini
    NOTE : sebarang website crack akan cube install junk/spyware/adaware kat PC time nak download tu. So check betul – betul ape yang die kasi. Nak slamat gune FIREFOX ( promote lagi nih ) time nak masuk website2 camtu.
  • MAYA/3D MAX nih dedua best. Aku jarang gune tapi hasil die memuaskan. Kene rajin study la kalau nak pakai. Cari kat kedai CD die pasal kalau rase kaye nak beli baik sedekah duit tu kasi aku..huhu

Continue reading →

My system

Ehehe.. bile bace blog sorang nih dok citer pasal PC die aku pun terase gak nak promote PC aku. Walaupun bukan high-end gile babeng punye~

System Spec

  • Motherboard – Abit AI7
  • CPU – Pentium 4 HT [email protected] ( overclock ler tuh ) yep, AMD can kiss my arse 👿
  • Graphic Card – MSI FX5700 VTD128 ( 128mb )
  • Ram – 256 Kingston 400Mhz x 2 ( dual DDR )
  • Hard Disk – 40GB Maxtor 40GB Seagate 80GB Maxtor SATA 8mb buffer = 160GB ( current capacity 95% T_T )
  • PSU – I-Cute x 2 ( tak cukup cable so kene gune 2 PSU )
  • Speaker – VS4121
  • Headphone – Philip HP195
  • Mouse – A4 Tech Office 8K ( 8 button )
  • DVD – Lite-On
  • CDRW – TDK Cyclone
  • Floppy – Cap ayam
  • Monitor – Datamini 17″ ( bapak lame aku gune monitor nih )

Future upgrade ( bile loan mari.. huhuhu)

  • Ram – 256 x 2
  • Hard Disk – 80GB SATA
  • DVD-RW – TDK kot

Gamba
Tade lagi.. huhuhu. Pasai tade Digicam ler. ❗

A little upset~

Aku tade mood nak tulis ape2 sekarang nih. Baru pas kene marah ngan bapak aku..huhuhu. 🙁 pasal die cakap aku cam orang tak normal… tido kul 4 pagi, bangun kul 2 petang. Ok ler tu.. at least aku tak kuar merayau cam adik aku (aku balas balik then kene sound pasal jangan bandingkan diri ngan orang lain) Memacam la die beleter tadik. Aku bukan nak derhake tapi aku tak suke kalau orang push aku untuk buat something. Kalau aku nak buat, aku buat. Kalau aku disuruh aku buat. Tapi kalau dipaksa memang aku tak buat. Tapi si bard cakap “biasala, orang tua memang camtu. Ko jangan amik hati”. Tak amik pun hati. Dengan selambe nye aku amik kunci kete mak aku and kuar gi medan ngan bard. Huhuhu. Kejam nye aku 😀

Sampai sekarang aku rase parent aku tak acknowledge aku sebagai student Multimedia. Yer la, dedua graduan UKM dalam bidang science. Mak aku cikgu BIO kat Sri Putri, bapak aku plak keje kat Kementerian Science and Tech. Mane nak pandang budak multimedia cam aku. Dah ler pointer tak sampai 3.0+. Tau ler aku tak pandai cam kakak aku yang sorang tu. Amik degree Math, pointer plak 3.0+ ditambah lagi dengan keje part time ( kire hebat la leh dapat pointer tinggi walaupun keje part time ). Derang tak tau ke budak multimedia banyak assignment. Sebab tu la slalu terperap dalam bilik. Bukan aku takmo kuar g jejalan… mase tak mengizikan aku nak buat sume tuh ( + game + anime mmg ler tak cukup mase ❗ ) Biarlah sume tuh. Bapak aku tu kejab je emo. Kang esok ok la ngan gem die tuh.. huhu ( parent aku addict gem ala ala tetris )

Altec Lansing VS4121

Nih speaker aku, VS4121. ..beli dengan farid kat The Mines ari tu. Best gak bunyi die. Aku rase ade amik gamba subwoofer die yang tinggi gedabak tu, mane tah aku upload. Memule plan nak angkat 5.1 nye system since Mobo ( Abit AI7 ) aku support 5.1 audio tapi tade budget plak. Kalau tak dah rembat satu dah.

 
Fishball yang aku tak makan
 

Aku tak suke fishball. Gamba nih bard yang amik. Saje aku letak sini.. :mrgreen:

Uish.. kul 12 lebey dah. Sok kelas kul 9 a.m. Well then, oyasumi minna~