Last Exile “May the wind be with you . . .”

Ne, minna. Shashiburi da ne~ ( rough translation : wei korang, lame tak nampak ) 😀

Newey, me back untuk memberi review anime. Lame tak buat ek, semenjak database hancus pasai hosting yang bodo. So, siri anime kali ni ialah Last Exile. Actually aku tengah bengang nih pasal tak bole nak abiskan marathon siri nih gara gara dvd-rom buat hal. Tapi takpe la, pasal citer nih best aku pun merajinkan diri untuk menulis review.

Q : Best sangat ke anime nih?
A : Best giler, lame aku tak tengok anime yang best sejak kebelakangan nih
Q : Kalau rating 0 – 10 ko kasi berape?
A : 11 boleh? huhuhuhu..

Tu dialog aku ngan sorang budak nih. Di tokok tambah kasi sedap 😛

FYI, anime nih mendapat ranking ke #6 dari 100 anime terbaik yang pernah dihasilkan. Quite good eh~ ( note : rujuk sini )

Teruskan dengan review aku kay,

Prestel, a world filled with the atmosphere of the time when it went through industrial revolution remains.

There lives Klaus Valca, a 15 year old who using the Van Ship (a small flying ship) left behind by his father, made his home in the sky along with his childhood friend Lavie Head who is also 15.

Their dream was to surpass what their fathers couldn’t do and that was to pass through the storm known as “Grand Stream”. But, one day, a mysterious girl Alvis Hamilton, aged 11 is entrusted to them by the battle airship Silvana and they get dragged into a battle that shakes the world. The world of Prestel where a sea of wind and clouds stretch out.

The Grand Stream, sweeps across high in the skies.
Two countries that confront one another, Anatorel and Dysis.
Now, is the start of a terrible and exciting story!

p/s – disebabkan aku memang tak reti nak kasi review complete, aku rip 100% dari website nih 😀

Anime Info

Title Last EXILE
Category TV
Total Episodes 26
Genres Action, Fantasy, Science-Fiction
Year Published 2003
Studio GONZO DIGIMATION

Screenshot and Wallpaper Above

Final note

Kalau korang jenis yang suke anime genre camni, aku rekemenkan beli DVD “pirated” kat kedai games. Check bahagian DVD game untuk PC. Sekarang dah jadi trend derang jual hasil kerja fansubbers. “sub by fan for fan, not for sale or rent” was well written on every episod, tapi skali sekale takpe kot derang buat camtu. RM 10 je pun satu DVD yang boleh memuatkan 26 episode.

Tu je kot, have fun watching~

next : Silent Hill 4 – The Room / stay tuned