Software

Kat bawah nih beberape software yang aku tengah/pernah pakai untuk mereka2 yang tengah mencari2 software yang sesuai. Saje tade keje and aku plak tengah tunggu abis donload anime 😀

OS ( Duhh, mentang2 la blaja OS tadik )

  • Microsoft Windows XP PRO ( bukan home yer ) or Win2000/Win2k
    Jangan pakai Win 98/ME/95. Kalau PC koroi leh pakai Win2k sebab XP berat sket. Sile dapatkan yang pirate kat kedai berhampiran. Kalau tade bole download kat Suprnova.org ( bittorent )
    WARNING : Jangan la gatal2 nak beli yg SP2 tuh. Kalau bole cari yang dah intergrated SP1. SP2 banyak problem lagi
  • Redhat 9/Debian ( suke command apt-get debian tuh )
    Aku jarang pakai Linux pasal tade photoshop. Susah ar nak buat keje kan.. huhu
    FREE

Graphic 2D/3D

  • Photoshop CS/7. CS berat sikit tapi banyak functions dari 7.
    Harga Ori ribu2 ringgit gak. Harga pirated RM3/4 kat The Mines
  • Sketch Up untuk lukis 2D dalam environment 3D. Susah nak cari kat kedai so sile download dari website die and cari CRACK/Keygen kat sini
    NOTE : sebarang website crack akan cube install junk/spyware/adaware kat PC time nak download tu. So check betul – betul ape yang die kasi. Nak slamat gune FIREFOX ( promote lagi nih ) time nak masuk website2 camtu.
  • MAYA/3D MAX nih dedua best. Aku jarang gune tapi hasil die memuaskan. Kene rajin study la kalau nak pakai. Cari kat kedai CD die pasal kalau rase kaye nak beli baik sedekah duit tu kasi aku..huhu

Audio/Video Player

  • Foobar2k
    Ringan gile player nih. Click sekelip mate dah play. Interface simple and tade skin cam winamp. Sound OK. Plugin banyak.
    FREE
  • Winamp
    Aku gune gak, tapi time install pilih Lite. Laju sikit nak load. Tak makan banyak memori kalau gune lite.
    FREE
  • Media Player Classic
    The BEST video player around other than BSPlayer. Bole play OGG/OGM, MKV or DVD file. AVI sume tuh mesti la bole.
    FREE
  • BSPlayer
    Kedua terbest selepas MPC. Aku gune nih kalau nak play OGM file pasal MPC aku render audio stream OGG tu jadi garau.
    Standard version is FREE
    note : OGM/MKV tu format file baru. Dalam tu biasanye ade video and 2 audio stream. More info here

Internet Utilities

  • Mozilla Firefox
    Penat dah aku promote. Sile rujuk post ni untuk maklumat lanjut.
    FREE
  • SharpReader
    SharpReader nih RSS aggregator (menatang ape tah nih)
    Die leh bace feed dari RSS. Maksudnye let say kite amik feed RSS dari site animesuki.com. Software nih akan check update setiap 5 minit tanpa perlu kite pegi masuk site tu. And kalau ade anime yang kite nak, just click link yang software nih paparkan utk download. Kan mudah tuh takyah susah2 nak g bukak browser and type URL lagi. Kebanyakan blog ade RSS cam aku punye. Kalau korang gune Firefox akan kuar icon RSS kat status bar bawah tu. So korang leh la bace update ( biasanye tajuk post ) dari software tuh tanpa perlu masuk ke site aku.
    FREE
  • Flashget
    Award – winning download accelerator/manager. Kalau gune IE elok la pakai software nih. Kalau tak tengah download tetibe DC menangis je la. Malangnye software nih tak leh nak intergrate ngan Firefox. Kene download extention/plug in kalau nak pakai Flashget dalam Firefox.
  • Limewire PRO
    Biasa pakai Kazaa/Imesh/Emule? Nih lagi satu P2P ( Peer to Peer ) file sharing program. Memang lagi laju dari Kazaa. Aku gune kalau nak cari lagu2 yang baru released. Rasenye versi PRO kene bayar. So cam biasa bukak BT and cari kat suprnova.org
  • Azureus – Bittorrent Client
    Aku lame dah pakai software nih. Even ramai yang rekemenkan Bittornado, aku still suke yang nih. Nice and clean interface. Upload/Download bole cap ( meaning kalau nak suft kite limitkan download so tak lag )
    FREE
    note : kalau nak tau lebih lanjut pasal Bittorent sile rujuk site nih

Ultilities

  • Ad – Aware
    Sangat penting lagi lagi kalau gune Internet Explorer. Kalau tetiba PC kite jadi slow and ade problem ini la puncanye. Ade spyware/ad aware yang merempat dalam system kite. Ad Aware nih die akan bersihkan sume tuh. Actually banyak sebab PC jadi slow, tapi salah satu pasal byk “junk” dalam registry/memori system kite.
    Personal version is FREE
  • CDisplay Manga Reader
    Peminat manga maybe you should check this out. Software terbest untuk bace manga or nak view images bebanyak. Fungsi die lebih kurang cam XP punye “slide show” tapi yang nih lagi best.
    FREE
  • Mcafee Virus Scan Pro 8.02
    Dump Norton 2004 and use this. Norton 2004 terlalu berat and menyusahkan. ( nak move file pun kene scan ke.. cam haram )
    Aku tak sure kat mane leh download pasal menatang nih bukan FREE. Try carik kat suprnova.org
  • Jv16 Powertool
    Software nak cleankan registry or temp file/folder. Latest version dah tak free so check kat oldversion.com ( Newer is NOT always better )
    FREE

Wah, post terpanjang penah aku buat. Letih tangan aku menaip. Kalau nak list sume software best susah la. Nanti rajin aku buat version 2 😀

Jya, oyasumi~ 😉

10 Comments

  1. aku setuju sangat ko ckp jgn guna 98.. pasal nye os ni ada memory leaking.. Microsoft x kuar dah path untuk prob nih..

  2. lagi satu kalo ko nak terer OS ko belajo2 pakai sun solaris.. OS untuk server, tp processor kene pakai pentium, AMD takleh masuk, aku dah try dah…

  3. xp sp2 tunggu final released ar. dengar citer byk programe takleh run kalau install sp2. 98 mmg sak dari dulu lagi.. huhuhu. solaris? tape ar, aku stick ngan xp + redhat je dulu. banyak lagi nak blaja nih.. 😀

Comments are closed.