Satria Replacement Model : SRM24

Satria Replacement Model : SRM24

Aku memang dari dulu minat dengan kete satria nih, start dari mak aku mule pakai dulu (1.3 manual) aku dah berkenan dengan kete nih. Maybe pasal die kontot senang aku nak parking kot. Kete impian Satria GTi tapi memang aku tau takkan dapat punye la. Tadi saje la aku surf pasal bosan – bosan jumpe plak blog pasal SRM nih, sebelum nih TRM (Savvy) dah released. Dengar citer SRM akan direlease awal tahun depan. Lame lagi tu nak tunggu. Cakap je tak gune kan, meh tengok gamba SRM nih yg aku curik jumpe kat tenet

Some info aku dapat dari comment from anonymous, thanks πŸ™‚

SPECIFICATION PROTON SRM24:
1.6/1.3 CAMPRO
VVTi
2 AIRBAGS
EBD
TIP TRONIC TRANSMISION

SRM24
SRM24
SRM24
SRM24
SRM24
SRM24
SRM24
SRM24 Dalam Kilang
SRM24 Dalam Kilang
 

Body depan boleh tahan la, tapi apesal la depa pi letak ekzos kat tengahοΏ½ tu. Buruk gile aku tengok. Kereta nih ade irasοΏ½ GEN.2 body dier. Spec belum diumumkan lagi tapi aku rase mesti die akan pakai enjin campro cam GEN.2 gak la. Nih kalo modified tambah skirt ngan spoiler cam lawa je aku tengok. Bile la nak merase pakai SRM nih..

Cakap pasal kereta nih, aku dapat forward msg dari YM pasal car awards of the year oleh sebuah website kereta international. Kereta GEN.2 dapat award tapi… Worst Car of the year. Sorry bukan nak kutuk pengguna GEN.2, antara ape yang penulis comment pasal GEN.2

The Gen.2 was designed and engineered mostly by Lotus, but that doesn’t guarantee success. Build quality is the first issue Lotus cannot help. The Malaysian way of quality control is the biggest problem, not only at Proton’s assembly plant but also the parts suppliers. Whenever the Gen.2 rides on bumps, its loosely fitted parts squeak while a lot of suspension noise and harshness enter the cabin.

Aku penah try bawak kete nih (my sis punye), tade la teruk sangat. Harga pun murah je kan kalau nak banding dengan kete2 mewah cam BMW, Benz dan keteοΏ½ mewah yang lain. At least ade jugak kete kan, dari takde langsung cam aku ni πŸ˜€

“Haii, lesen jela aku ade. Bile nak ade kereta sendiri tah..” – cam iklan kat radio tu, terase aku.. huuu

43 Comments

  1. nih cam satria lame + gen.2 ler body dier.. tak terlalu bulat. depan dah ok dah tuh, aku kurang minat blakang dier. buruk ler aku tgk. 😐

  2. ye ke awal thn depan. huhu. ntah aa. tgk je la. mcm trm tu pun dah lambat giler kuar. tp bende dah siap lama. heharap interior die lawa aa.

  3. erm… hhuhu.. aku pun suka amat ngan SATRIA nieh.. suka bila colour satria tu putih / hitam / kuning.. cun melecun.. body dia sporty..

    tapi ntah la.. bleh kata ramai cakap proton car tak bape ok… produa is better than proton..

    wallahu a`laam.. aku taktau sejauh mana kebenarannya.. tapi setakat ni, KENARI mak aku memang cambest la.. :)>- hasil lego kancil… πŸ˜€

  4. so kalo dibandingkan dengan satria GTi mana lebih best? /:-)

    klu nak dibandingkan dgn GTI, aku rasa lg best GTI. GTI siap ngan interior design yang sporty πŸ˜‰

  5. GTi lebih sporty, engine pun 1.8.. interior smart, color cun. SRM tatau lagi la cammne performance, kalau power+interior cun melecun selambe la sambar satu. huhuhu.. (cam mampu je :P)

  6. Satrsia Replacement Model

    Aku dapat info nie dari blog winterwish. Model Satria adalah salah satu model kereta sport yang aku minat, apatah lagi kalau sebut Satria GTi . Tapi kalau nak di beri huraian pasal Satria Replacement Model ( SRM ) nie, secara kasar memang menarik …

  7. keter nie aku dah test dah and dah nengok real punyer coz bapak aku keje proton aku dah bacer dier nyer spec. SPECIFICATION PROTON SRM:1.8 CAMPRO,VVTi,2AIRBAGS,EBD,TIP TRONIC TRANSMISION,KETE NIE ADER 2 SPEC LAGI SATU SPEC 1.6 MURAH SKET KOT IKUT KATER ABANG YG KEJE PROTON TU AR.DIER ADER COLOR:orange picanto,biru savvy,merah ferrari,putih,hitam v6,hijau aveo aku tak tipu sebijik samer sumer color yg aku ckp.interior dier color leather.warna seat,meter ikut color keter.lampu blakang crystal lamp,depan nyer lampu pakai foglamp safety first class alarm dier macam suzuki swift ok lar bubyer klu aku dpt info agi aku bgtau korg

  8. keter nie aku dah test dah and dah nengok real punyer coz bapak aku keje proton aku dah bacer dier nyer spec. SPECIFICATION PROTON SRM:1.8 CAMPRO,VVTi,2AIRBAGS,EBD,TIP TRONIC TRANSMISION,KETE NIE ADER 2 SPEC LAGI SATU SPEC 1.6 MURAH SKET KOT IKUT KATER ABANG YG KEJE PROTON TU AR.DIER ADER COLORrange picanto,biru savvy,merah ferrari,putih,hitam v6,hijau aveo aku tak tipu sebijik samer sumer color yg aku ckp.interior dier color leather.warna seat,meter ikut color keter.lampu blakang crystal lamp,depan nyer lampu pakai foglamp safety first class alarm dier macam suzuki swift ok lar bubyer klu aku dpt info agi aku bgtau korg

    Posted on July 4th, 2005 at 4:53 pm using Internet Explorer 5.5 on Windows ME

  9. cantik ape,ekzos kat tengah!pahal korang kata tak cantik.barulah ada gaya orang barat APELAH!

  10. ekzos kat tengah macam cacat bagi aku. .apesal tak letak kat tempat biasa? aku rase 80% orang yang beli kete ni mesti tuka ekzos. lelain tu dah ok dah..

  11. SRM ok.laman web lak tak boleh upgrade lagi ke? model kereta semakin canggih, website ditakuk lama. mcm jenahak. tq

  12. ermm bleh thn jgak ekk…nnti ar..aku jual aku nyer saham..aku beli sorang satu…spec sorong nyer..hehehe [-( hehe ni bru buatan m’sia namer nyer…

  13. :)KALAU NENGOK DARI DESIGN…AKU RASE NI LA DESIGN PALING SMART YG 100 PERATUS PROTON BUAT…NAMPAK CAM KETE EROPAH LA PLAK..:d TAPI YG AKU KONPIUS KUALITI KETE NI…YE LA TAKUT JADI CAM WAJA PAK AKU..MASUK LOPAK…DAH LONGGA DASHBOD DIE..:o…..HARAP PROTON X LE BUAT CM TU KT MODEL SRM….KALU HARGE DIE BWH 65K….MM..BLE LA AKU BGAYE….X PUN JADI ORG MALAYSIA PTAME MMAKAI KETE NIH…AKU SUKE DESIGN DEPAN DIE…ADE ALA-ALA BMW LA PLAK..o:-):))

  14. Korang dah salah spec proton srm nie, dia pakai enjin 1.6 campro jer…mmm mana ader sampai 1.8 campro . Aku dah tgk sendiri coz me, keje kat citu….dia kluar 2 model 1.3 auto dan 1.6 campro …coz jimat pakai enjin yg sama.heheh Buat masa skrg aku pun dah dapat tahu katenya nak lunch bln april nie, Sama ler macam fahmi ckp tue. erh fahmi ko keje kat proton bhg maner yer…. aku t&f

  15. [Comment ID #2110 Will Be Quoted Here]

    bulan depan eh.. hurm..

    [Comment ID #2178 Will Be Quoted Here]

    Ohoo yeke, aku tatau.. aku amik dari comment kat sini and letak spec tu. Thanks man πŸ™‚

  16. well….. body dia cam satria.depan dia dah ok tapi mungkin blakang dia kurang skit sebab ekzos kat tengah. kalau minat model ni korang modified jer ekzos dia,cuma aku nak tahu gak performance enjin dia. sesuai untuk remaja…pendek kata orang bujanglaa.

  17. Hmm..:-?blakang die tak menarik ah..harge die bout 40k ek? :-w reliable ke kete2 proton nih?8-| tp mmber aku citer design SRM nih mmg aerodynamic gile. πŸ˜•
    i dunt mind getting one..klu ade org nak bagi la..nak bli sendri…lagi 4/5 taun la…:)>- :d :)>-

  18. srm ni ada intercooler ker turbo incharge ker x ek? org tau kutuk jer bila dengar proton.. bukan setakat rakyat mesia.. org luar pun pandang hina gak… apa kater buat pertandingan lumba ke ape.. kalau pakai 1.3 semua pakai 1.3 pastu xpayah modified ker aper.. hah try challenge.. kalau menang baru nama proton naik..

Comments are closed.