Satria Replacement Model : SRM24

Satria Replacement Model : SRM24

Aku memang dari dulu minat dengan kete satria nih, start dari mak aku mule pakai dulu (1.3 manual) aku dah berkenan dengan kete nih. Maybe pasal die kontot senang aku nak parking kot. Kete impian Satria GTi tapi memang aku tau takkan dapat punye la. Tadi saje la aku surf pasal bosan – bosan jumpe plak blog pasal SRM nih, sebelum nih TRM (Savvy) dah released. Dengar citer SRM akan direlease awal tahun depan. Lame lagi tu nak tunggu. Cakap je tak gune kan, meh tengok gamba SRM nih yg aku curik jumpe kat tenet

Some info aku dapat dari comment from anonymous, thanks πŸ™‚

SPECIFICATION PROTON SRM24:
1.6/1.3 CAMPRO
VVTi
2 AIRBAGS
EBD
TIP TRONIC TRANSMISION

SRM24
SRM24
SRM24
SRM24
SRM24
SRM24
SRM24
SRM24 Dalam Kilang
SRM24 Dalam Kilang
 

Body depan boleh tahan la, tapi apesal la depa pi letak ekzos kat tengahοΏ½ tu. Buruk gile aku tengok. Kereta nih ade irasοΏ½ GEN.2 body dier. Spec belum diumumkan lagi tapi aku rase mesti die akan pakai enjin campro cam GEN.2 gak la. Nih kalo modified tambah skirt ngan spoiler cam lawa je aku tengok. Bile la nak merase pakai SRM nih..

Cakap pasal kereta nih, aku dapat forward msg dari YM pasal car awards of the year oleh sebuah website kereta international. Kereta GEN.2 dapat award tapi… Worst Car of the year. Sorry bukan nak kutuk pengguna GEN.2, antara ape yang penulis comment pasal GEN.2

The Gen.2 was designed and engineered mostly by Lotus, but that doesn’t guarantee success. Build quality is the first issue Lotus cannot help. The Malaysian way of quality control is the biggest problem, not only at Proton’s assembly plant but also the parts suppliers. Whenever the Gen.2 rides on bumps, its loosely fitted parts squeak while a lot of suspension noise and harshness enter the cabin.

Aku penah try bawak kete nih (my sis punye), tade la teruk sangat. Harga pun murah je kan kalau nak banding dengan kete2 mewah cam BMW, Benz dan keteοΏ½ mewah yang lain. At least ade jugak kete kan, dari takde langsung cam aku ni πŸ˜€

“Haii, lesen jela aku ade. Bile nak ade kereta sendiri tah..” – cam iklan kat radio tu, terase aku.. huuu

41 Comments

  • azmie says:

    sumer cam style gen2 aku tgk…

  • winterwish says:

    tu la pasal.. cam gen.2 dikontotkan.

  • nad says:

    a ah. cam gen 2 jek. tapi gen 2 mmg kontot gak ape.

  • winterwish says:

    nih cam satria lame + gen.2 ler body dier.. tak terlalu bulat. depan dah ok dah tuh, aku kurang minat blakang dier. buruk ler aku tgk. 😐

  • megat says:

    boleh angkat satu nie… berkenan gak =p~

  • winterwish says:

    tunggu awal tahun depan la baru release, harap2 performance dier superb.

    aku still minat GTi walau ape pun πŸ˜€

  • Ariff Samani says:

    awal taun depan? 😑
    tak sabo nak tunggu :-sS
    cepat kumpol duit.. [-O

  • Sy41ful says:

    huhuhu.. tak sambar nak cuba.. πŸ˜€

  • megat says:

    camner diernya performance erk πŸ˜• skali pandang cam cantik tp naper la ekzos kat tetengah :-/

  • faith says:

    ye ke awal thn depan. huhu. ntah aa. tgk je la. mcm trm tu pun dah lambat giler kuar. tp bende dah siap lama. heharap interior die lawa aa.

  • ikoko says:

    erm… hhuhu.. aku pun suka amat ngan SATRIA nieh.. suka bila colour satria tu putih / hitam / kuning.. cun melecun.. body dia sporty..

    tapi ntah la.. bleh kata ramai cakap proton car tak bape ok… produa is better than proton..

    wallahu a`laam.. aku taktau sejauh mana kebenarannya.. tapi setakat ni, KENARI mak aku memang cambest la.. :)>- hasil lego kancil… πŸ˜€

  • Ariff Samani says:

    so kalo dibandingkan dengan satria GTi mana lebih best? /:-)

  • megat says:

    so kalo dibandingkan dengan satria GTi mana lebih best? /:-)

    klu nak dibandingkan dgn GTI, aku rasa lg best GTI. GTI siap ngan interior design yang sporty πŸ˜‰

  • winterwish says:

    GTi lebih sporty, engine pun 1.8.. interior smart, color cun. SRM tatau lagi la cammne performance, kalau power+interior cun melecun selambe la sambar satu. huhuhu.. (cam mampu je :P)

  • ikoko says:

    aaa.. Megat ni kalau tak silap aku.. dia guna kaedah COPY URL TRACKBACK.. kan kan megat??

  • winterwish says:

    apesal korang testing trackback kat entry nih? gune je entry trackback lame aku tuh.. huhuhu.

  • Anonymous says:

    keter nie aku dah test dah and dah nengok real punyer coz bapak aku keje proton aku dah bacer dier nyer spec. SPECIFICATION PROTON SRM:1.8 CAMPRO,VVTi,2AIRBAGS,EBD,TIP TRONIC TRANSMISION,KETE NIE ADER 2 SPEC LAGI SATU SPEC 1.6 MURAH SKET KOT IKUT KATER ABANG YG KEJE PROTON TU AR.DIER ADER COLOR:orange picanto,biru savvy,merah ferrari,putih,hitam v6,hijau aveo aku tak tipu sebijik samer sumer color yg aku ckp.interior dier color leather.warna seat,meter ikut color keter.lampu blakang crystal lamp,depan nyer lampu pakai foglamp safety first class alarm dier macam suzuki swift ok lar bubyer klu aku dpt info agi aku bgtau korg

  • winterwish says:

    Thanks, gune la nick lenkali so aku leh kasi credit bebetul ya πŸ™‚

  • Kirusnaa says:

    keter nie aku dah test dah and dah nengok real punyer coz bapak aku keje proton aku dah bacer dier nyer spec. SPECIFICATION PROTON SRM:1.8 CAMPRO,VVTi,2AIRBAGS,EBD,TIP TRONIC TRANSMISION,KETE NIE ADER 2 SPEC LAGI SATU SPEC 1.6 MURAH SKET KOT IKUT KATER ABANG YG KEJE PROTON TU AR.DIER ADER COLORrange picanto,biru savvy,merah ferrari,putih,hitam v6,hijau aveo aku tak tipu sebijik samer sumer color yg aku ckp.interior dier color leather.warna seat,meter ikut color keter.lampu blakang crystal lamp,depan nyer lampu pakai foglamp safety first class alarm dier macam suzuki swift ok lar bubyer klu aku dpt info agi aku bgtau korg

    Posted on July 4th, 2005 at 4:53 pm using Internet Explorer 5.5 on Windows ME

  • Ariff Samani says:

    pergh mesti gempak la.. tak sabo nak tunggu..

  • winterwish says:

    ahah tu la, harga pun mesti gempaq gak nih πŸ˜€

  • proton lovers says:

    cantik ape,ekzos kat tengah!pahal korang kata tak cantik.barulah ada gaya orang barat APELAH!

  • winterwish says:

    ekzos kat tengah macam cacat bagi aku. .apesal tak letak kat tempat biasa? aku rase 80% orang yang beli kete ni mesti tuka ekzos. lelain tu dah ok dah..

  • azmie says:

    heheh eksoz tgh2 mmg rase pelik sgt…kalu aku pon aku teros tuko…/:)

  • jafilus says:

    hai…..SAtria GTI My love..hehe…sapa sokong satria GTI??//

  • winterwish says:

    jafilus said:

    hai…..SAtria GTI My love..hehe…sapa sokong satria GTI??//

    aku sokong.. kete idaman.. huhu

  • azmie says:

    aku hanya ske peugeot shj…engineered to enjoy…i like…:d

  • Z.Ridzuan says:

    SRM ok.laman web lak tak boleh upgrade lagi ke? model kereta semakin canggih, website ditakuk lama. mcm jenahak. tq

  • gh says:

    :d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d

  • epulx7 says:

    ermm bleh thn jgak ekk…nnti ar..aku jual aku nyer saham..aku beli sorang satu…spec sorong nyer..hehehe [-( hehe ni bru buatan m’sia namer nyer…

  • zizuL says:

    :)KALAU NENGOK DARI DESIGN…AKU RASE NI LA DESIGN PALING SMART YG 100 PERATUS PROTON BUAT…NAMPAK CAM KETE EROPAH LA PLAK..:d TAPI YG AKU KONPIUS KUALITI KETE NI…YE LA TAKUT JADI CAM WAJA PAK AKU..MASUK LOPAK…DAH LONGGA DASHBOD DIE..:o…..HARAP PROTON X LE BUAT CM TU KT MODEL SRM….KALU HARGE DIE BWH 65K….MM..BLE LA AKU BGAYE….X PUN JADI ORG MALAYSIA PTAME MMAKAI KETE NIH…AKU SUKE DESIGN DEPAN DIE…ADE ALA-ALA BMW LA PLAK..o:-):))

  • fahmi proton says:

    :d:) bulan 4 ni nak launch srm ni,coz aku keje proton,memeng cantik keta ni,mcm eg pun ada……

  • man proton says:

    Korang dah salah spec proton srm nie, dia pakai enjin 1.6 campro jer…mmm mana ader sampai 1.8 campro . Aku dah tgk sendiri coz me, keje kat citu….dia kluar 2 model 1.3 auto dan 1.6 campro …coz jimat pakai enjin yg sama.heheh Buat masa skrg aku pun dah dapat tahu katenya nak lunch bln april nie, Sama ler macam fahmi ckp tue. erh fahmi ko keje kat proton bhg maner yer…. aku t&f

  • winterwish says:

    [Comment ID #2110 Will Be Quoted Here]

    bulan depan eh.. hurm..

    [Comment ID #2178 Will Be Quoted Here]

    Ohoo yeke, aku tatau.. aku amik dari comment kat sini and letak spec tu. Thanks man πŸ™‚

  • REMY says:

    LEH SAMBAR 1 NIH

  • Amirul says:

    well….. body dia cam satria.depan dia dah ok tapi mungkin blakang dia kurang skit sebab ekzos kat tengah. kalau minat model ni korang modified jer ekzos dia,cuma aku nak tahu gak performance enjin dia. sesuai untuk remaja…pendek kata orang bujanglaa.

  • winterwish says:

    kalau dapat kat aku, aku tuka ekzos jadi cam satria biasa je..ahahha

  • jedy says:

    tak tengok depan2, maner tau kehebatan kreta 2? harap2 ada fight dengan stria Gti…

  • tifa lockhart says:

    unique car….lovin’ it 😑

  • Aween says:

    Hmm..:-?blakang die tak menarik ah..harge die bout 40k ek? :-w reliable ke kete2 proton nih?8-| tp mmber aku citer design SRM nih mmg aerodynamic gile. πŸ˜•
    i dunt mind getting one..klu ade org nak bagi la..nak bli sendri…lagi 4/5 taun la…:)>- :d :)>-

  • mr na says:

    srm ni ada intercooler ker turbo incharge ker x ek? org tau kutuk jer bila dengar proton.. bukan setakat rakyat mesia.. org luar pun pandang hina gak… apa kater buat pertandingan lumba ke ape.. kalau pakai 1.3 semua pakai 1.3 pastu xpayah modified ker aper.. hah try challenge.. kalau menang baru nama proton naik..

2 Trackbacks