Suspended, Jalur Gemilang Band and …

Suspended
 

Last night, my site got suspended for breaking their TOS and aku terus YM my hosting provider and ask him what i did. Memula aku ingat maybe sebab aku or my hostess ‘ter’upload illegal file kat FTP but he said I might be using a script that cause the server to overload. Ni log YM aku with my hosting provider.

Epan: josh u there
Epan: ?
Josh: ya
Epan: why my account suspend?
Josh: really?
Josh: wait
Josh: let me see

Epan: k
Josh: i didnt suspend
Epan: u try and see
Josh: yup
Josh: i saw

Epan: erm.. any idea why?
Josh: oh…
Josh: u hv to check ur script…

Josh: Bad Scripting Overloading CPU & Memory
Epan: aik.. can trace where the script came from?
Josh: ok
Josh: i will trace

……

Josh: erfans silenteve.net 20.83 20.98 0.0
Top Process %CPU 38.0 httpd [dev.silenteve.net] [/MerdekaBand/style.css]
Top Process %CPU 29.0 httpd [www.silenteve.net%5d [/download/SROP.rar]
Top Process %CPU 19.3 httpd [dev.silenteve.net] [/MerdekaBand/band.gif] erfans silenteve.net 25.92 6.06 0.0
Top Process %CPU 31.5 httpd [dev.silenteve.net] [/MerdekaBand/mphtranslinkimg.gif]
Top Process %CPU 29.0 httpd [dev.silenteve.net] [/MerdekaBand/merdekaband.js]
Top Process %CPU 23.3 httpd [odin.silenteve.net] [/radio.blog/config.xml] erfans silenteve.net 23.80 4.45 0.0
Top Process %CPU 34.3 httpd [www.silenteve.net%5d [/smilies/yahoo_sunglas.gif]
Top Process %CPU 33.3 httpd [www.silenteve.net%5d [/wp-content/gravatars/random/ff027.jpg]

The culprit was my merdekaband that I created for Merdeka Day last month. Aku sendiri tak tau kenape script tu bole makan sampai 30% CPU usage so I go and check my http log, i was surprise to see that so many request was made for that script serentak which mean there’s quite alot of people is using that band.

Kalau bole aku taknak buang script tu since ramai yang pakai, but Josh said thats the only way for me to unsuspend my account. So no more merdekaband for now until I find a suitable place to host it. I’m sorry for that~

Anyway, sorry since I don’t really have time to do my daily blog visits. Been busy with work lately but I’m still alive somehow :P.

19 Comments

  1. aha..patut la ilang..tapikan tak boleh ke guna hosting fre dn letak bende tu?

    nian rasa kan jalurgemilang band tu patut dikekalkan sampai bebila sebab dah jadi tanda untuk malaysian bloggers mcm kita..

    neways moga masalah dpt diatasi

  2. kah kah kah, ako dah agak dah mesti kenanye. sib baik ako tak boh kat blog ako, kalau tak triple ko kene. kah kah KKK(Ketawa kuat kuat)

  3. @ikoko, tu la pasal, susah nak tukar bubuh tempat lain band tu melainkan edit javascript asal, redirect ke javascript baru but still die kan panggil script tu nanti dari hosting aku. biar je la dulu, pakai burnz punye pulak.. huhu

    @nian, InsyaAllah kalau jumpe hosting lain aku buat balik band tu

    @zeo, aku tak budget ramai pulak yang pakai band tu.. adoih la.

  4. @megat, tu la pasal.. takleh nak buat ape sekarang ni.

    @mira, yea, as long ade semangat kemerdekaan tu, there shouldn’t be any problem but somehow aku rase macam nak tunjukan semangat tu kat orang ramai. so right now I’m still working on a new band for my site

  5. Ireans, thanks for the offer. Tapi bukan sebab bandwidth account aku disuspend. Even if ko yang host band tu, javascipt tu still dihost kat account aku so maybe cpu usage akan increase lagi sekali and akan disuspend kali ke-3 😛

Comments are closed.