Blogsome

Aku saje je try register Blogsome dulu, sebab aku tengok ramai pulak pakai. Lagipun blogsome in based on WordPressMU so aku nak test la tengok admin panel die camamne. Memang sibijik macam WordPress cume function die kurang sikit. Plugin pun ade cume kite takleh nak tambah plugin sendiri. So pakai je la yang die dah sediakan. Banyak jugak pilihan theme yang die kasi so not bad la. Kalau banding dengan Blogspot, aku rase Blogsome lagi best. Cume satu je yang tak best, Blogsome ni ade bubuh GoogleAd kat footer blog tu, tapi rasenye bole remove kalau taknak.

Ohh, part yang paling best kite leh buat theme sendiri dengan mengedit file index.html dekat admin die. Lebih kurang macam Blogspot la jugak. CSS ngan image kene host kat tempat lain. Aku try buat theme sendiri and test, not bad la. Lagi senang dari theme WordPress sebab Blogsome pakai template tag macam Blogspot ( e.g. {the_content}, {the_title}, {the_category} ) berbanding WordPress yang gune tag PHP. So kalau ade sikit skill coding (x)html/CSS dah bole buat theme utk Blogsome. Bole pakai WYSIWYG editor macam DreamWeaver, GoLive or Frontpage lagi tu untuk buat layout sebab file die html je.

Aku nak try buat theme untuk Blogspot la pulak pasni. Tibai theme WordPress and strip code die and bubuh tag Blogspot 😀

Aku bosan sebenarnye, tu yang buat keje yang takde faedah ni..ahahahha.. 😐

p/s – my blogsome site

35 Comments

  1. basicly ko akan pakai wordpress tapi blog ko dihost kat server wordpress.com. admin interface sebijik macam wordpress tapi ade certain features yang wordpress biasa takde. kire kalo ko dapat wordpress.com nih bernasib baik la pasal die based on invites. takleh nak sign up (macam gmail memula dulu).

  2. Hisyam said:

    u forgot to mention, wordpress.com uses the latest alpha of wp 1.6
    which has a new dashboard, wysiwyg post editor dan abit of ajaxing.
    http://hisyam.wordpress.org/ :d/

    WP1.6 aku pakai dekat dev site. Aku sungguh suke admin panel yang dah diajaxed + WYSIWYG editor. Tapi aku tak bape kisah pasal tu, subdomain under wordpress.com tu sungguh cooool lol 😀

    Did you mean http://hisyam.wordpress.com? OMG you have an account? Invitess please 😛

  3. zikri said:

    Omg:owinter u get invitation from hisyam …is look good …hehe :d

    can u invite me winter …??? if u can …!!!:)

    eheh.. ramai pulak mintak invite, tatau nak kasi kat sape nih 😀

    a.k, aku pakai pasal nak test gune theme lain selain dari yang derang offer tu. Skali bole daa.. huhuhu

  4. ehehe.. cm pisang goreng panash lak wordpress.com ni.. act xtau camne nk pki, tp mintak je.. bleh try² klo dah ade nnti… ;))

Comments are closed.