Blogsome

Aku saje je try register Blogsome dulu, sebab aku tengok ramai pulak pakai. Lagipun blogsome in based on WordPressMU so aku nak test la tengok admin panel die camamne. Memang sibijik macam WordPress cume function die kurang sikit. Plugin pun ade cume kite takleh nak tambah plugin sendiri. So pakai je la yang die dah sediakan. Banyak jugak pilihan theme yang die kasi so not bad la. Kalau banding dengan Blogspot, aku rase Blogsome lagi best. Cume satu je yang tak best, Blogsome ni ade bubuh GoogleAd kat footer blog tu, tapi rasenye bole remove kalau taknak.

Ohh, part yang paling best kite leh buat theme sendiri dengan mengedit file index.html dekat admin die. Lebih kurang macam Blogspot la jugak. CSS ngan image kene host kat tempat lain. Aku try buat theme sendiri and test, not bad la. Lagi senang dari theme WordPress sebab Blogsome pakai template tag macam Blogspot ( e.g. {the_content}, {the_title}, {the_category} ) berbanding WordPress yang gune tag PHP. So kalau ade sikit skill coding (x)html/CSS dah bole buat theme utk Blogsome. Bole pakai WYSIWYG editor macam DreamWeaver, GoLive or Frontpage lagi tu untuk buat layout sebab file die html je.

Aku nak try buat theme untuk Blogspot la pulak pasni. Tibai theme WordPress and strip code die and bubuh tag Blogspot 😀

Aku bosan sebenarnye, tu yang buat keje yang takde faedah ni..ahahahha.. 😐

p/s – my blogsome site

35 Comments