Photo Gallery

Sudah sekian lame aku mencari gallery yang simple and senang nak intergrate dengan layout WordPress. Banyak yang aku jumpe macam Coppermine/Gallery/SPG/MiniGal2/RumGallery/LazyGallery/Flickr tapi setiap kali aku try nak intergrate dengan main site mesti die either break the whole layout or kuar php error. Baru semalam aku jumpe solution kepada dellima yang aku hadapi selama hampir setengah tahun.

Akhirnye aku berjaya menyatukan Plogger bersama WordPress dengan harmoni dan sentosa tanpa sebarang error. Kene edit sikit file CSS for the gallery to match the whole layout.

Go ahead and see the gallery in action, soon I’ll move the gallery to my main blog over here so I can share tons of wallpaper and photo with you guys 🙂

Kalau ade any of you manage to get this done, don’t forget to leave the gallery link over here so I can view it 😛

33 Comments

  1. wah lawa tu …bleh buat collection …winter nak tanyer macam maner nak buat wp lepas subdomain tu macam kat url ni http://dev.silenteve.net/wp

    kire kat sub domain tu kiter buat lagi satu file wp lepas tu kat http://dev.silenteve.net/ kiter put gambar macam Ikoko …???
    n macam maner nak buat page macam Ikoko nyer dier trus kuar intro tuk ker page wp …aku buat guner html asik kuar parent dictionary jer …???

  2. zikri, lepas subdomain tu buat je folder wordpress baru and install wordpress kat situ.

    kalau nak intro page tu ko letak index.html dekat root wordpress ko, server tu akan bace file index.html sebelum index.php

    ejon.. malu la tunjuk site tu..ahahahahha :”>

  3. alahaiii apekah semua ini?? aku kebuntuan.. adakah sama ngan control, thermo & electronic 2 yg bakal aku duduki minggu depan?? ahhh.. aku bingong! nak blaja gak tp mls nk pahamkan skang… agagagaa ;))

  4. alaa korang tak payah la pening2 kepala.. tunggu aje la die plugin nnt.. author die tgh tulih plugin untuk plogger. ektibet je nnt. Tapi tatau biler plugin die nak kuar huhuhuh.. 8-|

    Tapi kalo tak sabar2 nak tunggu.. install je la.
    Cara senang nak masukkan plogger dlm blog korang adalah dengan menggantikan template index.php plogger korang dgn menggunakan template theme korang. huhuuu..

    Ekceli cara nih tak integrate pun.. ia cuma menreplikakan index.php plogger supaya kelihatan sama seperti index wordpress korang.

    8-x agagagaga…

  5. congrats ikoko and the rest sebab berjaya intergrate plogger dengan theme, not really hard right 🙂

    hisyam, memula aku pun ingat nak pakai flickr sebab dah putus harapan nak cari yang senang nak intergrate, tapi sebab file tu akan di host dekat server die aku rase cam tak best la plak..ehehe 😛

  6. flickr yg tak bes nyer pasal host kat server lain.. pastu nak comment pon kat host dier.. tak macam plogger, sendrik bikin punya, walaupon instruction yg ikoko kasi mmg tak aku sendrik tak paham, last aku soh farid aka chidori ajar buat, abeh citer ahaha..

  7. flickr yang best nyer bandwidth dia unlimited, erm bole upload 2gb in a month, storage unlimited, wahaha. boleh letak notes, tags. and it’s sort of a community photo storage.

Comments are closed.