Nihon – go

I’m taking japanese language level 1 for my coco this semester. Sebernarnye memang dah amek dulu, but terpaksa drop sebab too much subject and assignment at that time. Sebab time tu I’m taking a major subject so macam tak cukup mase nak study for Japanese, halfway kene drop to maintain pointer. Taknak la sebab coco my pointer drop pulak kan, susah nak naik baik tu.

In some ways Japanese is simpler than English, and in other way it is more complex. It can be extreamely simple in its expression of basic ideas, yet very elaborate in expressing the speaker’s expression more than it does in English

– Basic Japanese Grammar by Everett F. Bleiler

I’m reading that book now, I’m really bad with grammar, both Malay and English and now I have to learn Japanese grammar. ๐Ÿ˜

I know some of you already took Japanese class ( Hisyam, that’s you ๐Ÿ˜€ ) so I hope you guys can help me with it. I might be adding a new category for this so I can keep track of what I’m learing and maybe get a little help from any of you that came to my blog.

With that said, wish me luck guys.. I will do my best in this class and hope I can read and write hiragana and katanana by the end of this semester. Thanks ๐Ÿ™‚

p/s – off to do my daily blog visit.. c ya soon.

My โ€œvacationโ€ end hereโ€ฆ

Registered Course
 

Assalamualaikum minna..

Setelah ‘bercuti’ selama dekat 5 bulan, esok aku kembali menjadi pelajar MMU yang baik normal. Setelah berbincang dengan pihak finance MMU, encik Fadil (femes encik Fadil dengan bebudak yang selalu kene bar exam..lol) bersetuju untuk unbarkan aku dengan syarat aku kene bayar around RM5K untuk sambung blajar kat MMU. Nak mintak kurang lagi tak bole sebab hutang aku ngan MMU ni bole tahan besar dier (hint : lepas la kancil selai..lol) So I called my mom and she said OK. I was like..what the.. thinking how the hell they gonna get that much around 2 weeks. Malas nak pikir banyak I just agreed but there’s a catch.. before final exam sem depan, aku kene bayar lagi RM2K. Mak aku cakap 2K tu cari sendiri.. ahahah. mati la mane nak carik 2K dalam mase 2 bulan.

So here’s the plan, since sem depan aku amik 1 subject je..or maybe 2 kalau aku amik language (japanese) banyak la mase untuk aku keje part time dekat memane. So, in 2 month I have to collect around 1K and the rest tu aku pow la my sis ke, my mom ke.. ahaha. Tak kisah la, at least aku bole sambung belajar balik dekat MMU. Syukur Alhamdullilah..

So apesal aku lame tak update? Pasal sibuk dengan MMU and PTPTN. Lagipun aku macam takde mood nak tulis ape2 sebab risau pasal yuran MMU aku tu. Sesape kaye tu mai la donate selai due.. ahahahah.

Bercakap pasal duit ni, tahun ni aku dapat duit raye lagi..ingat tak dapat dah. Walaupun aku tak balik kampung psal kene jaga adik aku yang nak amik SPM tu, makcik aku pass kan angpow kat mak aku. My sis pun ade kasi sikit psal die dah keje..ngeee.. ๐Ÿ˜€ Ade la sikit, lepas ronggeng2 tengok wayang. Banyak duit raya ke korang dapat?

Selamat Hari Raya

Dikesempatan ini, aku nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua pengunjung website aku yang beragama Islam. Maafkan aku sekiranya aku ade menyinggung perasaan korang. Kalau sudi singgahlah rumah aku @ putrajaya ๐Ÿ™‚

Majulah anime untuk negara