Nihon – go

I’m taking japanese language level 1 for my coco this semester. Sebernarnye memang dah amek dulu, but terpaksa drop sebab too much subject and assignment at that time. Sebab time tu I’m taking a major subject so macam tak cukup mase nak study for Japanese, halfway kene drop to maintain pointer. Taknak la sebab coco my pointer drop pulak kan, susah nak naik baik tu.

In some ways Japanese is simpler than English, and in other way it is more complex. It can be extreamely simple in its expression of basic ideas, yet very elaborate in expressing the speaker’s expression more than it does in English

– Basic Japanese Grammar by Everett F. Bleiler

I’m reading that book now, I’m really bad with grammar, both Malay and English and now I have to learn Japanese grammar. 😐

I know some of you already took Japanese class ( Hisyam, that’s you πŸ˜€ ) so I hope you guys can help me with it. I might be adding a new category for this so I can keep track of what I’m learing and maybe get a little help from any of you that came to my blog.

With that said, wish me luck guys.. I will do my best in this class and hope I can read and write hiragana and katanana by the end of this semester. Thanks πŸ™‚

p/s – off to do my daily blog visit.. c ya soon.

23 Comments

  • ikoko says:

    Ni kena buat topic baru ni.. “HIRAGANA “.. & “KATANANA”

    πŸ™‚

    pss pss.. share ar ngan kitorang.. apo ko belajar dalam subject tu.. πŸ™‚

  • faith says:

    i’m sure u are so enthusiastic to learn japanese language since urself have a very high level of interest to anime. ganbatte~

    πŸ˜€

  • winterwish says:

    ikoko said:

    Ni kena buat topic baru ni.. “HIRAGANA “.. & “KATANANA”

    πŸ™‚

    pss pss.. share ar ngan kitorang.. apo ko belajar dalam subject tu.. πŸ™‚

    Memang plan nak bukak categori baru :D.. they said teaching is the best way to remember what you have learned so I might do that..InsyaAllah

    faith said:

    i’m sure u are so enthusiastic to learn japanese language since urself have a very high level of interest to anime. ganbatte~

    πŸ˜€

    Yes indeed, lepas ni bole tengok anime without the subtitle.. lol (dream on.. lalala)

  • faith says:

    without the subtitle? yeaah. keep dreaming. dreaming is good. who knows one day u are capable of doing that. ehehehe. pastu bole berlagak ngan aku. ahahaha. tp kalau berlagak slalunya tak lepas aa. ehehe.

  • winterwish says:

    faith said:

    without the subtitle? yeaah. keep dreaming. dreaming is good. who knows one day u are capable of doing that. ehehehe. pastu bole berlagak ngan aku. ahahaha. tp kalau berlagak slalunya tak lepas aa. ehehe.

    ahahaha.. siot la ko. takpe slow2 aku blajar, nanti dah master aku blagak. takmo blagak awal2, kene hebat betul baru blagak ngan ko nanti.. tungguuu.. lol

    p/s – you future depend on ur dream, so I’m off to bed now.. jya minna

  • azmie says:

    ganbate ne!….pasni apa ko blaja ko post kat sini la ekk…aku pon nak blaja gak…:d

  • ViZ says:

    ala takyah risau la..yg wajibnya every class jgn miss..tu jer
    dan rajin buat latihan yg sensei kasik..
    ko dpt cikgu apa?
    aku dulu pun sempat amik level 1 je..lps tu tak sempat sambung sbb dah grad hehe
    dpt B tu pun dah akhir2 aku ponteng..kira time tu blajor pasal time kol wape bla bla lah..tp buku latihan tu buat le..
    senang je level 1..takyah pk susah susah le..
    yg susah nanti level seterusnya la..tak silap aku level 2 da bley dpt sijil kut huhu..sedey tul tak dpt sijil
    gambatte ne~ q(^0^)p

  • niety says:

    wht the fish !!! Hahaha :)>-

  • Hisyam says:

    γŒγ‚“γ°γ£γ¦οΌγ€€and γƒ•γ‚‘γ‚€γƒˆγƒΌοΌ
    η§γ€€γ―γ€€εΏœζ΄γ™γ‚‹γ€€γ§γ™γ‚ˆγ€€:)>-

  • legoninja says:

    Ganbattene… my advise… rajin2 selalu buat renshu(latihan)… kalu macam hiragana,katakana,kanji tu..setiap character at least kena tulis 200-300 kali setiap hari, bagi senang nak master..:D

    Pepehal pun, tengok anime, ngan dorama antara cara terbaik untuk master japanese..dengan main game gak.. sebab aku dulu buat camtu :))

  • ikoko says:

    pergh… terhangat di pasarann… :d/

    baru pagi tadi post, tapi comment dah melambak… πŸ˜€ cool…

  • azmie says:

    favourite blog visit nih…(bile nak banjer aku nih…dah tlg puji ) :d/

  • Hisyam says:

    ikoko said:

    pergh… terhangat di pasarann… :d/

    baru pagi tadi post, tapi comment dah melambak… πŸ˜€ cool…

    ζœ‰εδΊΊγ€€γ§γ™γ‹γ‚‰γ€€:d

  • winterwish says:

    azmie said:

    ganbate ne!….pasni apa ko blaja ko post kat sini la ekk…aku pon nak blaja gak…:d

    ahaha.. susahnye nihon-go >

    ViZ said:

    ala takyah risau la..yg wajibnya every class jgn miss..tu jer
    dan rajin buat latihan yg sensei kasik..
    ko dpt cikgu apa?
    aku dulu pun sempat amik level 1 je..lps tu tak sempat sambung sbb dah grad hehe
    dpt B tu pun dah akhir2 aku ponteng..kira time tu blajor pasal time kol wape bla bla lah..tp buku latihan tu buat le..
    senang je level 1..takyah pk susah susah le..
    yg susah nanti level seterusnya la..tak silap aku level 2 da bley dpt sijil kut huhu..sedey tul tak dpt sijil
    gambatte ne~ q(^0^)p

    kire ko dah amek la lvl1? ok la tu, bleh bace hiragana and katakana.. huhu. kiterang combine 2 group so ade 2 sensei. chinese sorang and the other one from Japan, Shin-sensei (mude lagi die ni, 24+ tahun kot). Aku kene gigih hafal hiragana ngan katakana dulu pasal sume renshu die dalam tulisan jepon πŸ˜€

    niety said:

    wht the fish !!! Hahaha :)>-

    nande kore?

    Hisyam said:

    γŒγ‚“γ°γ£γ¦οΌγ€€and γƒ•γ‚‘γ‚€γƒˆγƒΌοΌ
    η§γ€€γ―γ€€εΏœζ΄γ™γ‚‹γ€€γ§γ™γ‚ˆγ€€:)>-

    Syam.. zen zen wakarimasen.. aku tak abis hafal lagi kana die.. tatau la bace cammane. :-t

    legoninja said:

    Ganbattene… my advise… rajin2 selalu buat renshu(latihan)… kalu macam hiragana,katakana,kanji tu..setiap character at least kena tulis 200-300 kali setiap hari, bagi senang nak master..:D

    Pepehal pun, tengok anime, ngan dorama antara cara terbaik untuk master japanese..dengan main game gak.. sebab aku dulu buat camtu :))

    wahh 200-300 kali setiap hari.. x_x.. aku tulis satu muke je setiap chara. Biasanya blaja hafal dulu ke, blaja tulis dulu? Apepun arigatou ne.

    ikoko said:

    pergh… terhangat di pasarann… :d/

    baru pagi tadi post, tapi comment dah melambak… πŸ˜€ cool…

    Thanks.. azmie mo (too).. thanks.

    Hisyam said:

    ikoko said:

    pergh… terhangat di pasarann… :d/

    baru pagi tadi post, tapi comment dah melambak… πŸ˜€ cool…

    ζœ‰εδΊΊγ€€γ§γ™γ‹γ‚‰γ€€:d

    Ahh.. kanji lagi tu…

    @-)

  • ViZ says:

    Aku kene gigih hafal hiragana ngan katakana dulu pasal sume renshu die dalam tulisan jepon

    –>mmg le sumer dlm bahse jepun huhuhu..dan exam dia pun dlm tulisan jepun gak..bukan huruf rumi tu hehe..aku pun da lupa apa mende hiragana ngan katakana tu..aku ingatkan katakana tu pedang samurai ahahahhahaha

    dulu sensei dia pure jepun..tp ley ckp english..pompuan..err..tak le muda beno hehe..sedang2 πŸ˜€

    tah le dulu aku buat je semua latihan dlm buku dia kasi tu..buku hiragana tu le..buku ijao..tatau la ada sampai 200-300 penghafalan sehari haha..tah le..bagi aku senang lagi nihongo dari arab hehe

  • Hisyam says:

    I’m reading that book now, I’m really bad with grammar, both Malay and English and now I have to learn Japanese grammar.

    nak kata susah grammar tu ok la kot memula sebab tak biasa. yang obvious nye is the positioning. Normally we all know english sentence = SVO, subject verb object contoh; I eat apples. Japanese grammar jadi SOV, I apple eat = boku wa appuru wo tabemasu.
    Aku pun bukannye terror sangat just follow the flow with the structure so lelame u’ll get the hang of it.
    when’s your first japanese class gonna be?

  • azmie says:

    bukanker pedang tuh dlm jepon maksudnye katana?

  • legoninja says:

    wahh 200-300 kali setiap hari.. x_x.. aku tulis satu muke je setiap chara. Biasanya blaja hafal dulu ke, blaja tulis dulu? Apepun arigatou ne.

    Biasanya, bila kita tulis, secara tak langsung kita akan hafal.. as what we call as photographic memory.. kalau hafal, macam hafal sifir tu, without any action done, memang susah nak hafal, sebab macam kanji banyak stroke.. so, its better to memorize it while you writing the characters.. πŸ˜€ for beginners, at least kena hafal 100 kanji dan 800 vocabulary words.. and, hiragana and katakana of course kena hafal semua.. khehhehe

  • winterwish says:

    ViZ said:

    Aku kene gigih hafal hiragana ngan katakana dulu pasal sume renshu die dalam tulisan jepon

    –>mmg le sumer dlm bahse jepun huhuhu..dan exam dia pun dlm tulisan jepun gak..bukan huruf rumi tu hehe..aku pun da lupa apa mende hiragana ngan katakana tu..aku ingatkan katakana tu pedang samurai ahahahhahaha

    dulu sensei dia pure jepun..tp ley ckp english..pompuan..err..tak le muda beno hehe..sedang2 πŸ˜€

    tah le dulu aku buat je semua latihan dlm buku dia kasi tu..buku hiragana tu le..buku ijao..tatau la ada sampai 200-300 penghafalan sehari haha..tah le..bagi aku senang lagi nihongo dari arab hehe

    aah, aku malam ni nak start buat renshu die.. kene pakai hiragana ngan katakana table dulu, belom abis hafal sume lagi. πŸ˜€

    Hisyam said:

    I’m reading that book now, I’m really bad with grammar, both Malay and English and now I have to learn Japanese grammar.

    nak kata susah grammar tu ok la kot memula sebab tak biasa. yang obvious nye is the positioning. Normally we all know english sentence = SVO, subject verb object contoh; I eat apples. Japanese grammar jadi SOV, I apple eat = boku wa appuru wo tabemasu.
    Aku pun bukannye terror sangat just follow the flow with the structure so lelame u’ll get the hang of it.
    when’s your first japanese class gonna be?

    Yes, I knew about the SOV grammar, problem is with the particle. I cant figure out when to use “ga” “wo” “no” and the rest. Cam confuse lagi part tu πŸ˜€

    Class dah start yesterday, not bad sensei die.. she kept on calling names and ask question.. sungguh terancam..lol

    azmie said:

    bukanker pedang tuh dlm jepon maksudnye katana?

    kalau tak silap aku,

    katana = japanese sword (pedang samurai tu)
    ken = sword

    if im not mistaken laa.. πŸ˜›

    legoninja said:

    wahh 200-300 kali setiap hari.. x_x.. aku tulis satu muke je setiap chara. Biasanya blaja hafal dulu ke, blaja tulis dulu? Apepun arigatou ne.

    Biasanya, bila kita tulis, secara tak langsung kita akan hafal.. as what we call as photographic memory.. kalau hafal, macam hafal sifir tu, without any action done, memang susah nak hafal, sebab macam kanji banyak stroke.. so, its better to memorize it while you writing the characters.. πŸ˜€ for beginners, at least kena hafal 100 kanji dan 800 vocabulary words.. and, hiragana and katakana of course kena hafal semua.. khehhehe

    So the best way to learn is by writing la? I tried to write 5 hiragana and katana each day. Setiap character tu aku tulis dekat kertas A4 sampai padat. huhu. Setakat ni ok la, kalau cam simple phrase tu aku bole cam dah huruf die.

    Kanji? Maybe nanti dulu, coz macam pening bile tengok stroke byk2 tu..huhu.

    Apepun thanks for the advice everyone.. domo arigatou πŸ™‚

  • ViZ says:

    domo m(_|_)m huhuhu
    katana eh…blasah je la haha
    yg penting blajo language kene byk prektis..ckp hari2 la kalu nk terer hehe

    aa..’-no’ tu tak silap aku cam kepunyaan..cam anata-no..kut hahaha

  • a.k says:

    pernah blajo bhs jepung mase f5 kat skola dulu… hasrat cikgu kot ade student die yg dapek g jepung nnti sonang sket…. tp rupeΒ²nye nk g jepung xdopek, jdnya melayan anime je la…. muahahahahaa..

  • jakek says:

    ganbare epan..nihongo tak sesusah arab..katakana hiragana tu ko renshu je atas ketas a4 bebanyak..hari2 kalo ko maintain wat camtu dlm seminggu insya Allah bole :d aku dulu kene paksa gak wat camtu skang dah pera2 dah:)>-

  • winterwish says:

    ViZ said:

    domo m(_|_)m huhuhu
    katana eh…blasah je la haha
    yg penting blajo language kene byk prektis..ckp hari2 la kalu nk terer hehe

    aa..’-no’ tu tak silap aku cam kepunyaan..cam anata-no..kut hahaha

    dah tau dah -no utk ape.. huhu. baru blaja tadi, cam kepunyaan lebih kurang la, or belong to something.

    ex
    watashi no kaban (my bag), anata no kuruma (your car), MMU no daigakusei (MMU’s student).. camtu kot lebih kurang..huhu

    a.k said:

    pernah blajo bhs jepung mase f5 kat skola dulu… hasrat cikgu kot ade student die yg dapek g jepung nnti sonang sket…. tp rupeΒ²nye nk g jepung xdopek, jdnya melayan anime je la…. muahahahahaa..

    Form 5 aku g amik german.. nyesal gile..ahah, kalau tak dah ade basic japanese. senang nak blajar.

    jakek said:

    ganbare epan..nihongo tak sesusah arab..katakana hiragana tu ko renshu je atas ketas a4 bebanyak..hari2 kalo ko maintain wat camtu dlm seminggu insya Allah bole :d aku dulu kene paksa gak wat camtu skang dah pera2 dah:)>-

    Jakek, domo domo. aku tengah renshu bebanyak ni. sensei kasi 3 hari je nak hafal sume.. giler tak ingat. lol

2 Trackbacks