Basic Nihon

Yay~ new catergory added πŸ™‚

Since aku dah tatau nak buat ape kat CC ni aku rase cam nak ajar korang some basic Nihon-go. Actualy plan nak balik rumah lepas closing tapi akak aku pening plak so terpaksa la tido kat sini. Aku plak malam tak bole nak drive since aku rabun and still tak sedar diri tu rabun so sampai sekarang tak buat2 lagi spec mater..hohoho.

Anyway let’s get started~ πŸ˜€

This is not a serius lesson, get a book or read somewhere else for a real Japanese lesson

Since aku sendiri pun still blajar lagi bahasa ni, aku takleh nak ajar yang advance2 tu.. just some simple grammar and vocab and also greetings.

Note :

Actualy kalau korang serius nak belajar bahasa ni, hafal dulu the 46 character of Hiragana.. tade la susah sangat, tetiap hari korang hafal dalam mase seminggu dah bole recognize setiap chara tu. Aku siap beli buku kotak2 yang besar tu semata2 nak biasakan menulis chara tu. Katakana is also essential for understanding foreign words, but that can be studied as you come across it so aku suggest korang ketepikan tu dulu.

I won’t be using Hiragana or Katana for now. Just Romanji πŸ˜›

Mari kite mulekan dengan numbers..from 0 to 10…say it loudd~

0 – REI / ZERO
1 –
ICHI
2 – NI
3 – SAN
4 – YON / SHI
5 – GO
6 – ROKU
7 – NANA / SHICHI
8 – HACHI
9 – KYUU / KU
10 – JUU

Senang je kan? Sejam bole hafal dah ni.. kan? πŸ˜€

Ok now some basic phrase

Good Morning – Ohayou Gozaimasu
Good Afternoon – Konnichiwa
Good Evening – Konbanwa
Good Night – Oyasuminasai
Thanks – Domou
Excuse Me – Sumimasen
See You Later – Jya mata
Goodbye – Sayounara
How Are You – Ogenki Desu Ka(?)
Fine, Thanks – Hai, okagesama de
Yes – Hai
No – Iee

Phew, susah nak tulis dalam romanji since aku hafal dalam Hiragana, rase pelik je..ahahaha. Anyway cukup la basic phrase setakat ni..next time aku add lagi.

Now for some simple vocab

I – Watashi / Atashi (girl) / Boku (boy) / Ore (boy)
You – Anata

Ok dah..lol.. malas la aku nak ajar sekarang.. next time aku continue lagi kalau rajin.. actualy kalau korang nak blajar cari je kat tenet, besepah tutorial πŸ˜›

Nemuii*… off to bed now, jya mata minna san

*sleepy ke maksud dier? tah malas cek kamus..ahaha~

24 Comments

  1. [Comment ID #2164 Will Be Quoted Here]

    doiteshimashita (Your’re welcome) πŸ™‚

    [Comment ID #2165 Will Be Quoted Here]

    pakai span style=”color: blablabla;”

  2. ko RABUN MALAM ke? kalau buat spek pun takde bezanya, asal malam je ko mesti tak nampak. betul ke andaian aku ni? ehehehe.

  3. bukan faith, actualy mmg aku rabun.. last aku check belah kanan power aku 500, belah kiri 150.. tu time form 4.. huhu..

    dah rabun kalo malam lagi la blur gile..tak bole nak budget jarak takut tercium kete depan plak nanti, takpun masuk rumah orang instead of simpang jalan..ahahha

  4. rabun ek.. tak penah nampak pakai spek.. takyah pakai contact lens. buat laser surgery.. gerenti terang balik 8-|

  5. contact lens? huhu ko kene jadi hygienic…lagi satu aku ader tgk kes orang silap pakai lens tu, mata jadi bengkak bernanah cenggitu…takut gakler…

  6. kakak aku dah kena skali.. tiba2 contact lens takleh cabut, pastu mata jadi merah, pastu meraung2.. pi klinik, klinik kata kena pi hospital. then pi hospital UM, lepas tu doktor kata kena buat transplan (tukar mata lain). tapi sebaik cepat, dpt dikeluarkan dgn cotton balt, kemudian dia cuci mata. then skang takleh pakai contact lens dah..

  7. so kesimpulannyer, takyah ler pakai lens tu, spek mata ajer dah cukup…takyah ler biler nak cuci muka/ mandi kene tanggal, nak tidur kene tanggal…and so on…leceh…

  8. [Comment ID #2176 Will Be Quoted Here]

    ….damn terus terbatal niat nak pakai contact… takut plak.. ahahhaha

    [Comment ID #2177 Will Be Quoted Here]

    tape ler, aku buat spec and pakai time nak drive jela camni.. hhuhu

  9. aku pki je contact lens :-” … ekeke sonang sket since aku klo pki spek sure rs gatal je mata, idong sumeΒ² je rs gatal… hahaa.. so far, alhamdulillah xde pape.. ok saje… so kesimpulannye, depends pada kita, cara kita nk kendalikan lens ni.. klo pndi jaga, tak jd mslh pape pun.. insyallah :d

  10. laser? dulu aku penah bawak arwah mak aku gi hospital mata tun hussein onn tu…nak buang cataract kat mata dier…aku rasa buat laser operation gak kot…ntahler tak ingat…tapi mahal gak ler…aderler kene dalam rm500

  11. ermm klo lens tu.. starting beli dlm rm100 cmtu r.. siap dlm lens 3 pasang (utk 3bln), dpt bekas ngan solution utk simpan lens.. pastu, setiap kali abes beli baru rm50 utk 3 pasang lagi.. cmtu r utk 3bln berikutnyee… klo pk2 pasal cost, laser tu skali je mahal, pastu xyah dh… ye dak?? baik ko pk mane yg ko rase ok… :)>-

  12. [Comment ID #2183 Will Be Quoted Here]

    500 eh? aku ingat ribu2.. huhu

    [Comment ID #2185 Will Be Quoted Here]

    tular a.k, aku pun rase cam lagi best kalo buat laser terus, takyah nak tuka2 dah..

    [Comment ID #2188 Will Be Quoted Here]
    yeke susah? πŸ˜›

Comments are closed.