01.10

How long has it been? Aku sendiri pun dah lupe bile aku abis belajar. 5 bulan lepas kot, bile nak kerja ni. Application dah banyak, interview pun banyak jugak. Satu pun tak lekat. Sedih betul hidup camni. Nasib baik dapat kerja freelance buat mase ni.

Kadang – kadang tu, rasa marah dekat kompany yang panggil kita interview. Bukan main bersemangat kite pegi, duduk satu hari dalam office dier. Ade sampai 2 kali interview, last skali tak dapat jugak. Ade jugak yang panggil interview, tapi actually tak kene dengan requirement yang die nak. Kenape tak cakap awal-awal kene at least tau pakai actionscript. Hish. Buat penat tunggu 2 jam kat situ.

Ade orang yang bernasib baik, apply sekali terus dapat. Lagi best kalau dapat kerja yang kene dengan bidang, or maybe kene dengan minat. Bukan senang nak dapat tu, ade orang tuka kerja berkali-kali sebab tak minat dengan kerja yang dah ada.

Aku ni sampai bila, hopefully dapat full time with my current freelance company tu. Work from home lagi. Haha.

“Jadi student ni seronok, orang panggil penggangur ‘berlesen’. Takyah nak sibuk cari duit” – Irwin, my ex officemate mase practical dulu.

Best nya jadi student balik. Haha. Rindu zaman alpha dekat MMU.

13 Comments

  1. Finally, an official updates.

    Dude. Itu aku rasa cam kate si Lie…its all bout rezeki…

    Tayah ler nak sindir2..memang aku terasa. Sedih gak ko tak dapat kerja official lagi but then again back to what u’ve said to me back then..zaman dolu2… masa lepak-lepak kat pondok MMU sap okok… *matila nasib baik kami gelap kalo tak mesti pak gad mmu datang hayun cota.

    ” Setiap benda ada hikmahnye,”

    Yer ke ko kate. Aku rasa ko baca sumwhere pastu ko cakap kat aku kan… Baik ngaku. Ekeke cliche kan.

    Whatever pon, its their lost for not having a brilliant guy like u to work wif them. Geek komputer + kereta = Digg *matila digg berjalan. Kan Yemah?

    Banyak kali rejection = terbukak satu lagi pintu peluang.

    Aku rasa gaji ko pasnih mesti melambung. Lebih dari aku. Aight MATE~?

    Kenapa komen aku cam kate2 motivasi? *Fark

  2. ha ah. mesti gaji kamu lagi tinggi dr bard keje 9 jam tu. hahahah. auD ok.

    btw, slalunya offer kje akan datang masa kita tak perlu suma tu. bila tgh carik masyaAllah susah gile nak dpt.

    rasanya, kamu lupa something bila kamu down mcm ni..

  3. [Comment ID #43 Will Be Quoted Here]

    Ooo ni baru kire official ke. Bwahahaha. Memang la, it’s all about the rezeki mate, bukan sindir tu. Tapi hakikatnya memang begitu kan. Tak tuju kat ko direct pun, just secara general sebab ramai orang yang murah rezeki macam ko. Huhu.

    “stuff happen for a reason”, tu yang aku selalu cakap kat ko. Aku dengar dalam anime tu. Aku kan otaku dulu.

    Kenape geek computer + kereta = digg? Aku blur ni 😀 Kadang2 aku pun rase derang rugi tak amik aku keje, tapi hebat sangat ke aku. Haha. Ade 10 juta orang lagi hebat dari aku kat luar tu, tapi atleast kasi la peluang..maybe not just for me, for all the rest of us yang still menganggur. Give us some time to prove our commitment and dedication.

    Alright mate, cheers~

    [Comment ID #44 Will Be Quoted Here]

    Hopefully.. hehe. Ape yang aku lupe? Nebes la bile kamu cakap camtu. Haha.

  4. Oh hoo… Betul-betul punya dah start blogging balik ni, ingatkan hangat-hangat taik Bardylicious jer. Update la slalu, ada la sket bahan nak buat kutukan. Aku pon sampai terasa macam ayat motivasi pulak. Apa punya magnet kat sini sampai sumer orang terasa nak bagi motivasi, kurang motivasi kot.

    Mmm.. Sempena bulan Ramadhan, maka diucapkan kepada pasangan bahagia Incik Yepan & Cik Yemah semoga dilimpahi rezeki dan terbinanya masjid dengan cepat.

    Selamat Berpuasa, Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin. Semoga roh ko dicucuri rahmat. Al-Fatihah…

  5. sabaq je bro.. walaupun aku dah dapat keja tapi keje nih mmg tak ngam.. kerja yg aku nak sumer tak dapat. mungkin belum ada rezeki huhu.. Mungkin satu hari nanti aku akan dapat keja yg aku nak.. huhu..

  6. [Comment ID #44 Will Be Quoted Here]

    Korang kan nak kaya cepat..kena la materealistik segala. Aku ni saperla…yang keje nak ghak 9 jam…tapi itu, itu jugak…

    Aku misken..tader sape suke~

  7. [Comment ID #46 Will Be Quoted Here]

    Aku mengamalkan entri biar padat. Kalo update setiap hari tapi entri 3 baris je baik tayah. Sekurang-kurangnya 7 perenggan ke atas, gambar tak kurang dari 5. Baru puasss.

  8. [Comment ID #46 Will Be Quoted Here]

    Harap – harap kerajinan update ni berkekalan la supaya ko dapat jadikan bahan kutukan. Haha. TQ for the wishes tu.

    [Comment ID #47 Will Be Quoted Here]

    Urgh… jgn la sebut hutang. Hahaha. sensitif tu :))

    [Comment ID #48 Will Be Quoted Here]

    Ade satu keje kosong 3D Modeler ngan Animator. Part time pun bole. Haha. Pegi tengok jobstreet. Btw, aku tamo keje ko. Hahahha

    [Comment ID #52 Will Be Quoted Here]

    Tengok la kalau rajin nak blajar balik, best jadi student time alpha je. Lepas2 tu tak best dah.

    [Comment ID #53 Will Be Quoted Here]

    Nak sambung amik ape? Master of Virtual Reality? 😀

  9. haaaaaaa…..ada jugak ko kt sini…igt nk tutup terus..hehhee….ape2 pon welkam….keje..ermm..tgu laa..dunia ini milik ALLAH….sedangkan ulat dalam pasu pon leh hidup..inikan kita manusia..haha..ayat p.ramlee

Comments are closed.