Cik Pani

Cik Pani

Huhuhu.. sukenyer. Baru je bulan lepas ngidam nak menatang ni, ta-daa.. sudah beli. Cam beli baju jek kan.. haha. Cik Wendy da jual, so ade la duit sket untuk beli menatang ni. Beli ngan harga 1.6k, dapat free 8GB SHDC and casing. X sempat nak snap gamba packaging sebab excited sangat. Sampai semalam terlepas simpang nak ke makcik sebab dok berangan. Haha 😀

So far aku dok main2 ngan cik Pani ni, memang sangat berpuas hati la dengan quality gamba dier. Low light memang tade masalah nak snap gamba yang sharp thanks to the huge aperture opening (F2.0) and the built in image stabiliser.

Close up mode dier pun memang cun gile susah nak crita korang tengok je la gamba bawah ni. Hahaha.

Built quality superb sebab body dier mostly made of aluminum. Sayang je lense cap dier style dSLR. Ni kang ade yang tercicir mane pegi tah. Huhu.

Satu je msalahnye, size dier quite big jugak actually compare ngan digicam biasa ni. So nak masuk poket jeans tu quite hard la. Tapi still a lot smaller than dSLR la.. that one kalau usung satu hari kat leher bole patah kot tengkok. Haha.

So bawah ni sample shot yang aku sempat amik semalam. Belum abis explore lagi function dier, so byk lagi nak kene belajar. Huhu.

Telor separuh masak

Telo separuh masak di makcik. Yang belakang tu ade entity. Sape tah. Haha

Macro Jaguar Naju

Ni Naju yang amik, nak close up keychain jaguar dier. Time ni focus area tu tak cukup lighting tapi not bad jugak la even gelap camni dier bole snap kan. Huhu.

Earphone For Winry

Again close-up earphone for Winry in low light. DOF dier cun gile. Huhu.

Okay, mahu sambung kerja. 😛

Nakk

Panasonic Lumix LX5

Nak ni. Bole tak? Haha. I’m not much of a photographer, I don’t even owned any camera apart from my old dusty Canon EOS SLR film camera which I no longer used since it’s bloody expensive to proceess a film this days. (actually tatau pun mane pegi camera tu) Haha

The Panasonic Lumix LX5 is the replacement model for the ever so popular LX3 which I think is the perfect camera for me. The reasons being; I hate to carry huge DSLR around, and this does not cost a limb to buy one. Sure it doesn’t have all the DSLR premium features like interchangeable lenses but I can live with that.

Walaupun LX5 ni consider lagi murah dari DSLR, tapi actually it is still quite expensive. Even the old LX3 pun still around 1.4-1.5k per set. Yang ni might be around 2k. Worth it ke kalau nak beli? Time will tell I guess, kalau murah rezeki beli la kot one day. 🙂

Mari mari menabung.

Oh by the way, my hosting expire this month… Hosting + Road tax + Insurance + Raya, guess I might have to sell of one of my kidneys now to survive next month. 😀

Edit : actually I just checked, the LX5 cost around 1.8k and you could get one for under 1.6k from Lowyat.net forummers. Haha. Ohh.. sungguh mengoda. 😥