Filter Ohh Filter

Lame nye tak kuar amek gamba.. ade orang tu da siap ade bau lipas da camera nyer. Haha.

Malam tadi baru sibuk nak cuci2 lens takut fungus start lekat plak. Dah la letak lam bilik aircond, tempat gelap plak tu. Memang sronok la fungus2 nak membiak kan. So far okay, snap 2, 3 gamba then simpan balik.

Tapi rase da kene beli Dry Box la.. menangis jugak kalau fungus lekat kat lens ni..

Lensa(Note : Gamba tak brape nak cantik sbb pakai phone + apps je)

Btw, sebenarnyer bukan just malas nak kuar shooting (malas tu sentiasa ade).. cume sampai skrg ni tak terbeli lagi filter yang dah lame ngidam nk beli.. rase kalau amek gamba tade filter tu macam kurang la feel dier. Sebab aritu beli lens baru, filter thread dier 77mm.. so mmg kene beli filter kit lain la. Nak cari GND ngan ND filter je pun, tapi ni pun mau da dekat RM300 – 400 satu set ni.. Huhu.. adeh. 😥

Anyway, ape tu GND ngan ND?

Secara amnye GND (Graduated Neutral Density) ni kasi kite capture gamba yang ade part cerah and gelap dalam satu frame. Filter ni part atas dier gelap, part bawah dier transparent, sebab tu name dier ‘Graduated’. Senang cite tengok contoh gamba bawah ni. Kalau tade GND susah nak capture detail dekat batu2 tu dengan awan2 atas tu. Tapi bile dier letak filter dalam gamba, kite bole tengok awan2 ngan langit dalam gamba.

ND filter

Photo by Sara Heinrichs (awfulsara)

Most of the time kalau amek landscape kat pantai2, memang wajib la pakai GND ni. Unless nak amek effect silhouette then tak perlu la letak filter ni.

Satu lagi filter yang aku nak beli ND. Yang ni same je dengan GND cume instead of separuh gelap, separuh cerah, filter ni sume gelap. Macam spec mata itam jugak.

Filter ni kalau pakai bole increase exposure time depending on how strong the filter is in terms of the density. Most people pakai ND2 or ND4 je which mean dier increase the exposure by 1 or 2 stop.

Tujuan nye nk buat long exposure shot kalau nak capture effect air yang dreamy and smoth. Nampak macam awan sepoy sepoy camtu. Tu salah satu kegunaan dier, banyak lagi effect bole buat, sume nye bergantung kat creativity la.

Contoh gamba yang pakai ND filter bawah ni.

Weir's my ND filter?

Photo by by Jon Downs

Kenape tak naikkan aperture je pakai f/24 utk increase exposure time?

Well, actually setiap lens ade sweet spot utk aperture setting dier. And most lens akan dpt image yang paling sharp kalau pakai aperture around f/8f/16. Kalau atas lagi dier dah tak brape sharp. X larat nak explain kenape, just Google for lens diffraction.

Which is why byk landscape photographer suke pakai aperture dalam range ni, but its all depend kat situation la since kalau pakai f/8 or f/16, memang confirm kene pakai tripod and bukan selalu kite usung tripod merata2.

Wah panjang plak entry ni. Lame tak menulis. Hahaha..

So plan nyer nak beli Cokin slot in filter kit tu.. tapi tengok la kalau ade budget. Sebenarnye nak cite pasal tu je, terajin plak buat karangan pasal filter neh. 😀

3 Comments

  1. @ammi, hehe good to know kalau Az bole paham sket2 pasal camera filter2 ni sume 🙂

    @bardy, huuuu sangat menyucuk hati ayat ko. Hahaha. ::-*:

Comments are closed.